Az eredmény: 160 zsák szemét és egy patakmenti összefogás-buli (2023. április 1.)

A Bakonyalján több településen is hagyománya van a civil szervezetek, ill. az önkormányzatok által megvalósított szemétgyűjtésnek. (Pl. Vázsony, Dörögd, Pula, Kapolcs, Apáti)

Most az Eger-víz projektünk keretén belül a 12 patakmenti településen közel 200-an gyűjtötték a szemetet a patak mellett és annak környékén. Az eredmény: 160 zsáknyi elhajigált ez-az.

Nagyvázsony, Pula, Dörögd, Diszel, Gulács, Szigliget maga gondoskodik az elszállításról, Kapolcson és Kisapátiban 1-1 db. 7 m3-es konténerbe gyűjtjük össze a kapolcsi, petendi, öcsi, hegyesdi, monostorapáti, kisapáti szemetet.

A közös ebédet a Kapolcsi Egylet szervezte a Molnárház/Falumalom udvarára. Délre megérkezett a falvakat képviselő, több mint 100 „szemetes” fiatal és idősebb patak szerető és tisztelő ember.

A kapolcsi Sári János a Falukemencében „paprikáskrumplizott”. Vass Kata kenyeret sütött, Bocskay Ili süteményt és pogácsát hozott a vendégeknek. Volt délutáni táncház a Falumalom-pajtában Mesics György zenekarával, a táncot Fábián Szabolcs „Csutkó” oktatta.

Szabó Mihály molnár vezetésével volt őrlés a Falumalomban és vetítés a Helyi Értéktár filmecskékből. Az érdeklődők átmehettek a közelben lévő Kovácsműhely Múzeumba is, ahol Tóth Csaba mutatta be a mesterség különböző fortélyait. A PajtaKult forgatócsoportja interjúkat készített az eseményről, megszólaltatva néhány résztvevőt.

Az egész buli a régi, „békebeli”, közösségteremtő- és összefogó időket idézte.

Egy kis cseresznyefa-ültetéssel egybekötött megemlékezésre is sor került: a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet 34 esztendeje pont ezen a napon alapították meg a kapolcsiak és néhány bebíró.

Napló cikk:
https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2023/04/szazhatvan-zsak-szemetet-gyujtottek-ossze-az-eger-viz-patakmuveszeti-orseg-felhivasara

Kapolcsi fiatalok (Fotó: Márta István)
Kapolcs – Malomsziget déli rész Sédány (Fotó: Márta István)
Kapolcs – Mosókút (Fotó: Márta István)
Öcsi szemetek (Fotó: Márta István)
A legfiatalabb Vigántpetendről (Fotó: Márta István)
Gulácsiak (Fotó: Szijártó János)