Sikeresen véget ért az Eger-víz Nappal bővített rendhagyó Kapolcska Program!

Köszönet a fiataloknak, a szülőknek és a stábnak!

Hetedik alkalommal került megrendezésre a Kapolcska Program. A bizonytalan és kiszámíthatatlan pénzügyi helyzet miatt az idén a szervezők kevesebb fiatalt tudtak fogadni kevesebb programmal.

A fiataloknak szóló interaktív tábor ezúttal – és rendhagyó módon – a klíma- és környezet tudatosság, ill. az élő vizek tematikára épült. Az Eger-víz Napot is magába foglaló, 26 eseményből álló Kapolcska Fesztivál fontos része volt a helyi értékek és alkotók bemutatása is a kapolcsi múzeumokban és közösségi terekben.

Az 5 napos táborban a 9-17 év közötti fiatalok különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A kisebbek – többek között – agyagozhattak és kerámiát festhettek, az Eger patakon víz-vizsgálatokat tartottak, művészet- és zeneterápiás foglalkozáson, ill. képépítő workshopon vehettek részt, malomjátékot és levendulavizet is készíthettek. A nagyobbak asszociációs játékok alapján tanulhatták a színjátékot és a filmkészítést. Minden napra jutott egy-egy kirándulás a környékbeli élővizes- és történelmi helyekre, ahol különleges művészeti programokat is kaphattak a táborozók. Jártak az apáti 12. századi monostor romnál és a Szentkút forrásnál, ahol a Hollóének Hungarica Régizene Együttes adott kis koncerteket. A vigántpetendi Fejfájós kút forrásnál Juhász Réka énekelt vizes népdalokat. Jártak a kapolcsi Hétforrásnál és megnézték a HÍD Tájművészeti Ösvénynél lévő kortárs művészeti alkotásokat is. A Kovácsműhely Múzeumban tanulmányozhatták a mesterség fortélyait, a Falumalom Múzeumban az őrlés tudományát, az Iskola Múzeumban pedig tanulmányozhatták a régi oktatási eszközöket.

A tábort záró eseményen, amely a kisfesztivál kezdete is volt, fellépett az ad hoc alakult Kapolcska Kamarazenekar a táborban résztvevő és zenélni tudó fiatalokból. A két hegedűs, fuvolás, fagottos és trombitás együttes egy Márta István által komponált kánont adott elő a szerző közreműködésével.

A három napos rendezvényen fellépett Juhász Réka és zenekara, ill. nagy sikert aratott a Kővágóörsi Faluszínház produkciója is. A Csillaghajó Produkciós Műhely meseelőadást mutatott be és Szirtes Edina Mókus, Csonka Gábor, Hoppál Mihály és Bors – a régi kapolcskás csapat tagjai – örömzenéltek. A Duna Szimfonikus Zenekar koncertjét a Malomszigeten és a moldvai táncházat a Falumalom-Pajtában az özönvíz szerű eső és villámárvíz sajnos meghiúsította.

Miután a tűzoltóság víztelenítette az elöntött Falumalom alsó szintjét – többek mellett – Márta István és Pálhegyi Máté fuvola művész rögtönzött koncertet a Molnárház udvarán.

A katolikus templomban Szirtes Edina Mókus és Pálhegyi Máté zárta a kisfesztivált. A rendezvény helyet adott az interaktív Hybrid Cycle workshopnak és sakk oktatást tartott Krizsán Edit nemzetközi nagymester és volt társasjáték sátor is. Bemutatásra kerültek az előző években készült kapolcskás videók „Hej Kapolcska, Kapolcska” címmel és a kapolcsi fiatalok által készített A nagy vágás” és „Mi mindig befagyizunk” című kisfilmek is. A helyi értékeket bemutató kisfilmek mellet az érdeklődők megnézhették a kapolcsi alkotók kiállított műveit is.

Az Eger-víz Nap támogatója a Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Főváros volt, a Kapolcska Programé az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma. A szervezők köszönetet mondanak a Kapolcsi Önkormányzatnak, a tapolcai Balikó családnak és a kapolcsi Sári családnak, ill. az önkénteseknek.

A 2024-es hagyományos – tehetség kutató, oktató, fejlesztő, több művészeti szekciót magában foglaló – VIII. Kapolcska Programot június 23-30. között tervezik megtartani.