Nagyvázsonytól Szigligetig, tavasztól őszig…

(2023. október 14.)

Szigligeten fejeződött be az áprilisban kezdődött – 13 települést érintő – „nagy patak-utazás”: az  Eger-víz Napok rendezvénysorozat.

A hajóállomás melletti parkban Balassa Dániel polgármester és Márta István projektvezető nyitotta a napot, majd a helyi általános iskola tanulói elhelyezték az Eger patak edukációs programjaként elkészült madárodúkat és a Pannon Egyetem oktatóival víztisztaság mérésre is sor került. Ezek után a résztvevők és az érdeklődők a megtelt Szent Benedek hajóval tettek egy 60 perces utazást, amely érintette a patak nádasos „deltáját” is. A hajón fellépett Juhász Réka népdalénekes és zenekara. A délután folyamán a Szigligeti Táj- és Településvédő Kör idei díjainak átadása következett. Demeter Évától (a civil szervezet vezetőjétől) „Szigligetért emlékérmet” vehetett át az éppen húsz éve működő helyi polgárőr egyesület, míg a „Szép ház – szép kert” díjat a Pipitér Apartmanház kapta.

Este a Básti Lajos Közösségi Házban egy fantasztikus ősbemutatóval zárult az Eger-víz Napok rendezvénysorozat.

A 17 tagból álló Free Style Chamber Orchestra mutatta be Nagy János Erkel-díjas zeneszerző EGER-VÍZ SZVIT című – közel egy órás – erre az alkalomra készült kompozícióját. A fantasztikus, és a különböző zenei műfajokból „érkező” muzsikusok közül is kiemelkedő volt Pozsár Eszter (fuvola), Zsemlye Sándor (szaxofon), Szirtes Edina Mókus (hegedű), Kézdy Luca (hegedű) és ifjú Szerényi Béla (tekerő) játéka. A szerző által vezényelt és „zongorázott” kilenc tételből álló mű Nagyvázsonytól Szigligetig kalauzolja el a hallgatót. A tételek címei: Nyitány (Nagyvázsony), Források és tavak (Öcs, Taliándörögd), Rózsavirág (Pula), Intermezzo (Vigántpetend), Malmok (Kapolcs, Monostorapáti), Lányok a parton (Hegyesd, Diszel, Tapolca), Ballada (Gyulakeszi, Kisapáti), Répa Rozi (Nemesgulács). A szvit befejező, dinamikus tételével (Vigalom) érkezünk meg a patak „befolyásához” Szigligetre.

Szijártó János, a VEOL tudósítója a következőt írta a bemutatórólA fantasztikus ősbemutató végén hosszú percekig zúgott a taps, és közben talán Kodály Zoltán egyik híres mondása is felvetődött többekben: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (…) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Az Eger-víz „delta”

Odú kirakás

Balassa polgármester interjú

A Szent Benedek hajón

Juhász Réka és zenekara a taton

Free Style Chamber Orchestra

Megnyitó a parkban

Kifestő